maandag 23 april 2012

Het veertiende Meibockfestival

Afgelopen zondag was er weer een nieuwe mogelijkheid om lentebieren te proeven - het veertiende (voor ons het eerste) Meibockfestival in de Posthoornkerk in Amsterdam. Het weer zorgde voor het passende decor - een heerlijk lentezonnetje.

Een keur aan lentebieren was te proeven, zowel van tap als fles. Niet alleen Nederlandse bieren, maar ook bieren uit België, Duitsland, Frankrijk en Engeland waren aanwezig. Teveel om allemaal te proeven (helaas), hier is onze greep.

Berghoeve uit Den ham (website) heeft met Kriebels! een heel fijn lentebier gebrouwen. Een amber bier, dat echter doet denken aan donkerbruine bocks. Iets zoet, karamel en laurier.

Frisser is de Ut 1e Kieftai (het eerste kievietsei?) van Brouwerij Dampegheest (website). Een zeer smaakvol, fruitig bier met een cirtus-bittere afdronk. Of dat fruitige van de gebruikte vlierbessenbloesem afkomstig is kon ik niet proeven, maar in mijn aantekeningen staat "lekker, goed bier" en dat is het belangrijkste!

Ook uit Nederland is de brouwerij Graaf van Heumen (website). In het lentenummer van Pint! stond een mooi verhaal over deze onderneming. Naar aanleiding daarvan waren mijn verwachtingen hooggespannen - en terecht. De Lentebock is een stevige pils, ongefilterd en daarom rijk aan smaak. De toegevoegde honing geeft een bloemig aroma. Fris, bloemen - echt lente dus.

Duitsland heeft vele goede brouwers en ik was daarom erg blij dat er een ruime selectie Duitse lentebieren te proeven waren. Helaas was Einbecker Mai Urbock op, maar er bleef nog veel over.

Bijvoorbeeld het Oster-Festbier van Hasen-Bräu (website), een bier dat mij herinnerde aan een stevige typisch Duitse pils - blond, moutig en enigszins zoetig. In dezelfde categorie valt de Herforder (website) Maibock, minder bitter en nog wat zoeter. Ook Zötler heeft een Maibock. Donkerder dan de vorige bieren, maar ook zoet en zeer doordrinkbaar. Niet uitgesproken, maar toch lekker.

Een echte specialiteit uit Beieren is het rookbier van Heller Bräu Trum (website), op het festival vertegenwoordigd door het Schlenkerla Fasten Bier. Dit bier ruikt naar kampvuur en smaakt naar Schwarzwalder Schinken. Niet voor iedereen, maar zeker de moeite van het proberen waard.

Ook uit Bamberg komt Der Weisse Bock van Mahr's Bräu (website). Een typische zware, donkere tarwebock. Donkerbruin met een zoetige en licht alcoholische geur. Zeer smaakrijk, met aroma's van stroop, vijg en gegist fruit. Of dit bier een typisch lentebier is weet ik niet, maar ik ben blij dat het er was.

Wellicht minder bekend, maar ook in Frankrijk wordt bier gebrouwen. Bijvoorbeeld door Brasserie St-Sylvestre (website). Hun 3Monts bier had ik al eens geproefd en wist me toen niet te overtuigen, de Bière Nouvelle is beter. Een wat dunner bier, niet zo'n smaakbom als de Weisse Bock, maar lekker doordrinkbaar.

Barry Smith van Tigertops Brewery (website) was overgekomen uit Engeland met zijn May Bitter en May Bock. Wij kozen de May Bitter, vanwege het lage alcoholgehalte (we moesten ook nog naar huis fietsen). Door het overvloedige gebruik van Amerikaanse hop doet deze bitter sterk denken aan de bekende IPA's.

En zo was er voor iedereen wat wils op het Meibockfestival. Hoppig, zoet, ondergistend, bovengistend, blond, donker. Zeer geslaagd!

zaterdag 21 april 2012

Melk

Met recht een nabrander van het Brett-festival van In de Wildeman en de Bierkoning, deze Berliner Weisse van de brouwerij Bayerischer Bahnhof in Leipzig (website). Want in dit bier zit melkzuur!

Berliner Weisse is wereldberoemd in Berlijn, daarbuiten is het echter amper te krijgen. Dit bier is een tarwebier met een twist - er worden bij de fermentatie bacteriën aan toegevoegd van het geslacht Lactobacillus. Zoals de naam al zegt, hebben ze iets met melk te doen. En inderdaad, ze produceren namelijk melkzuur.

Berliner Weisse is daarom zuur. Zo zuur, dat Berlijners (en vooral toeristen) er meestal een "Schuss" siroop in doen.

Ik moet er echter niet aan denken deze Berliner Style Weisse Brettanomyces Lambicus te verpesten met limonade. Zoals te verwachten is dit bier zuur, maar absoluut verfrissend. Bovendien overheersen de zuren de andere smaken niet. Er valt een hoop te beleven. Behalve limoen ook gras, groene appels, een hint van mout en bovendien kelderlucht (van de Brettanomyces). Heel apart, en zeer de moeite waard.

En mochten de zuren wat zwaar vallen, dan schijnt melk een probaat middel te zijn......

dinsdag 10 april 2012

Lentekriebels

Eindelijk is het weer lente. Na alle duisternis en andere narigheid beginnen de dagen te lengen en de temperatuur (te) langzaam te stijgen.

En daarmee verdwijnt ook het seizoen van het donkere, sterke, kruidige en soms wat zoete bier. Veel brouwers grijpen dit moment aan om een lentebier op de markt te brengen. Maar wat is nu een lentebier? Bij mijn weten zijn er niet veel traditionele bierstijlen voor dit seizoen, dus de brouwers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten.

De wat grotere merken kiezen over het algemeen voor een "lentebock". Het verschil met een herfstbock dat het eerste opvalt is de kleur - lentebocks zijn blond. Ze missen dan ook de wat kruidige tonen van de donkere mout in herfstbocks, maar hebben wel de zoetigheid. Na het proeven van Hertog Jan, Alfa, Gulpener en Budels wilde ik eigenlijk geen lentebocks meer proberen. Zoetig en verder weinig aan te beleven.

Maar gelukkig zijn er meer brouwers in Nederland! En Lammetjesdag in Haarlem, op eerste paasdag, was een perfecte gelegenheid om hun bieren uit te proberen. In totaal zestien cafés hadden speciaal voor de gelegenheid lentebieren op de tap.

We begonnen gelijk goed in café Het Wapen van Bloemendaal met de Emelisse (website) Lentebock. Een amberkleurig en stevig gehopt bier. Schitterende lichtbruine schuimkraag. Uitstekend om die zoete weëe smaak mee weg te spoelen. De gevulde eitjes pasten er trouwens ook goed bij!

Daarna door naar De Flapcan voor een Maximus (website) Lentebier. Ook dit is een amber, gehopt bier. Iets milder als de Emelisse, maar ook erg lekker.

De Jopenkerk (website) is natuurlijk een must als je in Haarlem bent en ook dit keer was het weer stampvol en oergezellig. Teveel op de tap om allemaal uit te proberen (helaas). Jopen's eigen bijdrage aan de lente, het Jopen Lente Bier, is gelukkig te krijgen bij de Mitra, zodat ook mensen die niet in de buurt van de Bierkoning wonen toch een prima lentebier kunnen drinken. Ook dit is overigens een behoorlijk gehopt blond bier.

Waarschijnlijk in het kader van de frisse hoppige bieren was ook de Tasty Lady (website) op de tap. Een lekkere IPA, die echter het hele jaar te krijgen is en dus niet typisch is voor de lente. Dat geldt ook voor Twents Schwarz van de Twentse Bierbrouwerij (website). Maar ik ben blij dat ik die toch genomen heb. Zoals de naam al verraadt een zeer donker bier in de stijl van het Duitse Schwarzbier. De gebrande mout geeft het bier een heerlijke kruidige smaak (jeneverbes) met een hint van chocolade. Heel veel smaak, zeker voor zo'n relatief licht bier (5,2%). Daar lust ik nog wel een fles van!

Terug naar de lente met Klein Duimpje (website) Tulpenbok. Dit blonde bier is gebrouwen met honing. De suikers zijn allemaal vergist, waardoor het bier lekker verfrissend is en absoluut niet zoet. Maar de honing heeft wel een typisch en sterk bloemig aroma achtergelaten. En inderdaad doet dat sterk denken aan de geur van tulpen. Een hele creatieve invulling van de term lentebier!

Het verfrissende loopje naar Café De Lift was zeker welkom na al dat bier. Maar eenmaal aangekomen was de dorst weer toegeslagen dus tijd voor een Mommeriete (website) Lentebock. Dit bleek gelukkig, ondanks de naam, een zeer verfrissend blond bier. Gistig, hoppig en fris.

Pelgrim (website) was met z'n Lammetjesbier aanwezig in Proeflokaal De Blauwe Druif. Dit bier neigt meer richting de herstbock. Amber, met tonen van karamel en mild gehopt.

Café Koops had het voorrecht Ramses Hop te schenken. Zoals de naam al doet vermoeden een zeer hoppig bier (hars) van goede kwaliteit zoals te verwachten van Ramses. Niet echt een seizoensbier, maar het ging er prima in.

En dan natuurlijk, last but not least, PaasIJ van Brouwerij het IJ. Heel herkenbaar, kruidig, karamel, laurier - en toch blond. Ook dit bier staat gelukkig in veel winkels in het schap naast de mindere goden (verkoopadressen).

Na zondag ben ik weer helemaal enthousiast over lentebier! En gelukkig is er nog veel te proeven over. De Molen, Burgbier, De Prael, Dampegheest, Eem - ik hoop dat het nog lang lente blijft!